Onko hevosurheilu kallista?

Hyvin usein hevosurheilun harrastaminen liitetään korkeisiin kustannuksiin. Onko hevosurheilu kuitenkin todellisuudessa kallista? Omistushevonen tietenkin nostattaa kustannuksia paljon, sillä juoksevia kuukausikustannuksia on monia, muunmuassa tallipaikan vuokra, kengittäjä, kuukauden rehut, varusteet ja mahdollinen täyshoito. Omistamatta hevosta hevosurheilun kulut riippuvat yleensä hyvin paljon aktiivisuudesta lajissa ja miten korkealle tasolle tähtää.

Alussa kustannukset voivat varustehankintojen kannalta olla korkeat, ja paikalliseen seuraan liittymisestä voi myös seurata kustannuksia. Nopeasti ajateltuna hevosurheiluvarusteet maksavat helposti paljon, mutta varusteet joutuvat käytössä koville, joten pitkäaikaiseen käyttöön ajateltuna niiden tulee olla laadukkaita. Suuri osa varusteista on tehty nahasta, ja useimmiten käsinommeltu. Nahkan käyttöikä on hyvin pitkä oikein hoidettuna, ja se myös muokkautuu käytössä todella mukavaksi istuvaksi, mutta ostohinta uutena voi olla korkea. Kuitenkin käyttöaikansa puolesta se helposti maksaa itsensä takaisin esimerkiksi halvempiin muovisiin tuotevastikkeisiin verrattuna.

Varusteiden hankkimisessa on myös todella tärkeää ottaa turvallisuus huomioon, sillä kyseessä on kuitenkin vauhdikas laji jossa voi myös sattua tapaturmia. Suomessa myös varusteille on tiukat sertifioinnit, ja esimerkiksi ilman vaaditun turvallisuusluokan varusteita esimerkiksi kilpailuihin ei saa osallistua. Lajiturvallisuutta Suome ssa valvoo Suomen Ratsastajainliitto.

Varustehankinnoiden lisäksi harrastekuluja on yleensä vuosittainen tai puolivuosittainen seuramaksu, ja mahdolliset oppi- tai valmennustunnit. Opetus ja valmennuskustannukset vaihtelevat paljon riippuen paikasta ja helposti myös esimerkiksi valmentajien nimekkyydestä. Tässä vaiheessa kyseeseen tulee myös kuinka monta kertaa viikossa harjoitellaan, ja jos kilpaillaan, kuinka tiukkatahtinen kisakausi suunnitellaan. Kisaamisessa kustannukset riippuvat myös hyvin paljon kilpailutasosta, ja miten lähellä tai kaukana kilpailupaikat sijaitsevat. Jos paikat sijaitsevat kaukana, saatikka ulkomailla, tulee hevosten kuljetus trailerivuokrineen ja tallipaikkojen vuokra muumuassa ottaa huomioon yhden kilpailun kustannuksia budjetoidessa. Tämän lisäksi myös kilpailuvarusteet on yleensä oltava erikseen, mutta kerran hankittuna nekin usein ovat pitkäkäyttöisiä iältään. Kuljetuskustannusten ja varusteiden lisäksi myös kisojen hevoskohtaiset lähtömaksut voivat tulla yllättävänä menoeränä, joka kannattaa ottaa huomioon budjettisuunnittelussa.

Hevosurheilu pelkästään harrastepainotteisena tulee tietenkin halvemmaksi kuin kilpailutavoitteinen harjotteilu, ja maksettavaksi jääkin vain seura- ja tuntikustannukset. Usein tallia lähellä asuva voi myös auttaa tallin vakiotöissä, tai esimerkiksi hevosen hoitoa vastaan ratsastaa ratsua tai ajaa ravihevosta ilmaiseksi. Myös hevosen vuokraaminen yksin tai jaettuna kanssaharrastajan kanssa on yleistä, ja näinollen voi nauttia lajista lähes kuin omistaisi oman hevosen, mutta pienemmällä vastuulla ja menoilla. Monet hevosenomistajat vuokraavat myös mielellään hevosiaan lyhyt- tai pitkäaikaisesti, sillä myös omistajan kannalta vuokraaminen helpottaa hoitotoimenpiteitä.

Hevosurheilun hinta siis riippuukin aivan kokonaan harrastajan omista tavoitteista ja halutusta harjoittelutahdista, ja harrastetasolla ei hevosurheilu välttämättä ole esimerkiksi paljoa jääkiekon harrastamista kalliimpaa.

Back to Top
envy-blog