Hevosurheilu ja hevosten jalostus

Usein hevosurheilussa paneudutaan pelkkään kilpailupuoleen, oli kyseessä sitten ratsastuslajit tai raviurheilu. Kuitenkin kaiken valmentamisen ja huippuhevosten taustalta löytyy myös hevosen hyvä sukukanta, jonka avulla menestyvä hevonen on saanut suotuisan geeniperimän kehittyäkseen huippuunsa. Hevosten jalostaminen onkin tärkeä osa kilpailutoimintaa, vaikka jalostajat ja kisaajat usein toimivat suhteellisen erillään. Perimmäisenä hevosten jalostuksen tarkoituksena ja tavoitteena on parantaa hevosten perinnöllistä tasoa. Sukupolvi sukupolvelta pyritään jalostuksessa valitsemaan parhaat yksilöt seuraavan sukupolven vanhemmiksi. Näin vuosien saatteessa saadaan hevosen perintötasoa huomattavasti kehitettyä. Näinollen hieman lajirakkaudesta irtautumalla voisikin jalostusta sanoa hevosten tuotekehitykseksi.

Koska hevosia käytetään moniin tarkoituksiin, pyritään myös jalostuksessa eri päämääriin riippuen hevosen ja rodun käyttötarkoituksesta. Laukkahevosille halutaan sprinttinopeutta, kouluhevosille näyttäviä askellajeja ja niin edelleen. Kuitenkaan ei tule unohtaa että kaiken tämän alla hevosen suorituskykyyn tärkein vaikuttava tekijä on hevosen terveys. Jos hevonen ei ole terve ja voi hyvin, oli se miten jalostettu hyvänsä, se ei tule suoritumaan huipputasolla hyvin. Näinollen jalostuksessa tuleekin olla tietenkin eettisyyden kannalta, mutta myös hevosen suorituskykyä ajateltuna, erittäin tarkka ettei hevosia vain ylijalosteta. Terve hevonen suorittaa ja tahtoo suoriutua hyvin, ja hevosen työskentelyikä myös kasvaa hevosen ollessa terve ja hyvinvoiva.

Jalostus usein mielletään negatiivisessa valossa ja epäeettisenä toimintana, ja sitä se voi ollakin jos ei oteta huomioon hevosen terveyttä, ja sitä seikkaa että hevonen ei ole kuitenkaan tuote, vaan elävä olento. Parhaimmillaan hevosjalostus voi kuitenkin auttaakin esimerkiksi hevosten yleisissä terveysongelmissa, sillä jalostuksen avulla pystytään esimerkiksi karsimaan rotutyypillisiä terveysongelmia pois. Kaikkein tärkeintä jalostuksessa onkin ottaa hevonen eläimenä huomioon, ja panostaa terveyteen. Jalostajaa etsiessä kannattaa myös aina ottaa huomioon jalostajan toimitatavat ja eettisyys.

Suomessakin on viimeaikoina aloitettu hanke terveen hevosen ja eettisen jalostamisen vaalimiseksi. Hanke pyrkii myös edistämään meidän oman hevosrotumme, suomenhevosen, lisääntymistä ja kantaperän säilymistä, ettei rotu katoasi olemasta. Suomen ainoa oma hevosrotu on suomenhevonen.

Back to Top
envy-blog