Hevos- ja väriterapia – auttavatko ne oikeasti?

Moni meistä on vähintäänkin kuullut hevos- tai väriterapiasta. Nimestä on onneksi jo aika helppo ottaa selville, mistä näissä terapiamuodoissa on loppujen lopuksi kyse. Alla kerromme tarkemmin, mitä hevos- ja väriterapia tarkoittavat ja onko niillä todistettuja vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin.

Mitä on väriterapia?

Länsimaissa väriterapialla on varsin pitkät juuret, sillä sitä on harjoitettu aina 1800-luvulta lähtien, ja siksi tieteellisiä tutkimustuloksia on jo olemassa. Vaikka vielä ei ole pystytty osoittamaan, millä tavoin värit tarkalleen ottaen vaikuttavat, tieteelliset tutkimukset ovat löytäneet vahvoja yhteyksiä ihmisen psykologisen tilan ja värien suhteen.

Siinä missä hevosterapia edellyttää hieman enemmän valmisteluja, väriterapiaa on helppo suorittaa itsenäisesti kotona. Tilaamalla ja tapetoimalla taustakuvia eri väreissä oman kodin seinille, sinulla on mahdollisuus tuntea eri värien voima aina kotona ollessasi. Joidenkin tutkimusten mukaan me ihmiset emme itseasiassa edes näe värejä, vaan tunnemme ne, joten tapetoimalla oman kodin seinille taustakuvia eri väreissä, voimme tehdä kodin ilmapiiristä huomattavasti terveemmän ja tasapainoisemman paikan elää.

Ennen seinien tapetointia kannattaa toki paneutua hieman syvemmin siihen, millaisia vaikutuksia ja voimia eri väreillä on, jotta osaat valita omaan kotiisi juuri oikeat värit. Esimerkiksi oranssin uskotaan stimuloivan aivotoimintaa ja keltaisen parantavan keskittymiskykyä, siinä missä taas vihreällä värillä on puhdistavia vaikutuksia ja sinisellä taas rauhoittavia.

Entäpä sitten hevosterapia?

Yksi olennainen ero hevos- ja väriterapian välillä on luonnollisesti se, että toisessa terapiamuodossa työskennellään näiden elävien, uljaiden olentojen kanssa, kun taas toisessa keskitytään enemmän värien voimaan ja niihin vaikutuksiin, joita eri väreillä uskotaan ihmisen mieleen olevan.

Toinen olennainen ero näiden kahden terapiamuodon välillä on se, että siinä missä väriterapiaa voidaan käyttää missä tahansa elämäntilanteessa – myös silloin, kun suoranaista “vaivaa” ei olisikaan parannettavana, hevosterapia suuntautuu tänä päivänä ennen kaikkea kuntouttavaan toimintaan, eli terapiaan saapuvalla on usein taustalla jokin tila tai häiriö, joka kaipaa kuntoutusta.

Hevosterapia on hyvin yksilöllistä ja suunnitelmallista kuntoutusta, joka edellyttää koulutettua terapeuttia ja hevosterapiaan soveltuvaa hevosta. Hevosterapiassa keskeisiä tekijöitä ovat eläimen ja ihmisen keskinäinen vuorovaikutus, motoriikan kehittäminen sekä psyykkisten ja psykologisten tilojen hoitaminen. Hevosterapiaa voidaan siis hyödyntää sekä kehon että mielen häiriöiden hoidossa.

Back to Top
envy-blog