Hevosurheilijan kulmakivi; hevosen ostaminen

Oman hevosen hankkiminen on monelle hevosharrastajalle pitkä-aikainen, mutta myös hyvin vaikeasti tavoitetavissa olevan tuntuinen unelma. Mitä oman hevosen hankinnassa tulee ottaa huomioon? Kuinka paljon oma hevonen vaatii aikaa? Millaisia kustannuksia syntyy? Kaikki nämä vaikeanoloiset kysymyset helposti estävät jo pelkän harkinta-vaiheeseen siirtymisen ja realistisesti kulujen selvittämisen. Oman hevosen hankinnassa tulee kuitenkin ottaa huomioon muutakin kuin hinta. Muihin lemmikkieläimiin verrattuna oma hevonen vaatii huomattavasti enemmän tietotaitoa, jotta hevonen pysyy terveenä. Hevoset ovat isoja ja herkkiä eläimiä, ja jos kommunikointi ei liki 500-kiloisen eläimen kanssa toimi, voivat mahdollisesti tulevaisuudessa ilmenevät ongelmat johtaa jopa hevosesta luopumiseen.

Hevosta tulee ensinnäkin osata käsitellä oikein. Päivittäinen oikea hoito ja harjaaminen pitää hevosen puhtaana, ja näin ollen ehkäisee esimerkiksi erilaisten ihosairauksien puhkeamista. Jos esimerkiksi ennen jalkasuojien laittoa alle jäävään karvaan on jäänyt hiekanmuruja, voivat ne ratsastuksen aikana hangata ja aiheuttaa hiertymiä. Hiertymä taas kostealla säällä pääsee helposti märkimään, tai siihen voi puhjeta tulehdus haavaan sattuneesta bakteerista. Tämän lisäksi kaviot tulee myös hoitaa oikein, ja kengitys onkin yksi hevosenomistajan lähes kuukausittaisista peruskuluista.

Hevosen ulkoisen hoidon lisäksi myös ruokinta on todella tarkkaa, sillä hevosen vatsa on hyvin herkkä. Hevoselle täytyy löytää sille sopivat perusheinät ja –kaurat, joiden lisäksi lisäravinteita ja vitamiineja tulee antaa harkinnan mukaan. Ruokinta riippuu myös todella paljon hevosen ”työnkuvasta”, kilpaileeko hevonen aktiivisesti ja on rankalla treenillä, vai onko hevonen enemmänkin seurahevosena tallissa ja laitumella.

Kaikki tämä voi kuulostaa hankalalta, mutta hevosurheilua harrastaessa matkan varrella oppii paljon, ja hevosen hoidon perusteet alkavat huomaamattaan tuntua peruskauralta. Siitä myös tietää, että on omilta taidoiltaan valmis hankkikmaan hevosen, ja pystyy tarjoamaan hevoselle hyvän kodin.

Tietenkin tämän kaiken lisäksi tulee ottaa myös huomioon budjetti. Millaisen hevosen haluaa, ja millaista tulevaisuutta hevosen kanssa ajattelee. Kilpailutavoitteellisen hevosen ylläpito ja ostohinta on huomattavasti korkeammalla kuin harrastepohjaisen hevosen hankkiminen. Hevosen ostohinta kuitenkin on loppupeleissä hyvin pieni kustannus, verratuna siihen mitä ylläpito ja hoito tulee vuosien varrella maksamaan. Ostohinnan lisäksi olisi säästössä hyvä olla ainakin parin kuukauden, ellei seuraavan puolen vuoden ylläpitokustannukset. Tallivuokra Suomessa riippuu paljon myös alueesta, pääkaupunkiseudun tallivuokrat ovat helposti puolet kalliimpia kuin harvemmin asutetulla seudulla. Lisäksi tallivuokraan vaikuttaa myös paljon tuleeko hevonen olemaan täyshoidossa, puolihoidossa, vai pelkkä tallipaikka vuokrattuna. Päivätyössä käyvälle täyshoito on hyvä vaihtoehto, mutta vapaamman aikataulun omaavalle tallitöiden ja hevosen ruokinnan ja hoidon hoitamisessa itse voi säästää paljon kustannuksissa.

Hevosen omistaminen voi kuulostaa pelkältä vastuunotolta ja menoeriltä, mutta toisaalta se voi myös olla todella antoisaa. Oman hevosen oppii tuntemaan paremmin kuin vaihtuvat ratsut, ja näin päästään myös etenemään ja hiomaan taitoja partnerin kanssa, jonka virheitä oppii ennakoimaan. Hevosen omistamisessa on etuna myös ratsastamisen vapaus, ja eteneminen omalla aikataululla. Hevosen omistamisen parhaita puolia onkin, että parhaimmassa tapauksessa onnistuu löytämään elinikäisen ystävän, jolta voi oppia myös paljon omasta itsestään.

Back to Top
envy-blog