Laukkakisat hevosurheilun lajina

Yksi hevosurheilun muodoista on ehkä Suomessa vähemmän tunnettu laukkaurheilu. Kuitenkin Amerikassa ja Aasiassa, kuin myös Euroopan sisällä laukkaurheilu on erittäin susittua ja lajissa pyörivät summat myös todella suuria. Laukkaurheilussa kilpaillaan nopeiten laukkaavasta hevosesta, ja laukkarata voi sisältää esteitä tai rata voi olla sileä laukkarata.

Laukkaratsastajaa kutsutaan nimeltä jockeyksi, ja laukkakilpailuissa nopeus onkin niin tärkeää, että hyvän jockeyn ominaisuuksina onkin pieni keho ja kevyt paino. Tällaisella ruumiinrakenteella on painorasitus hevoselle pienempi, ja näinollen hevonen pystyy parempaan suoritukseen.

Laukkahevoset ovat rodultaan useimmiten englannin täysverisiä, ja laukkakisoissa pärjäävien hevosten sukupuu ja juuret erittäin tärkeäitä kilpailuissa suoriutumisessa. Tämä johtaakin myös hyvin laajaan hevosten jalostustoimintaan, mutta siitä huolimatta että jalostajia on paljon, on laukkakisoissa hyvin pärjäävien sukujen hevosten varsat erittäin kalliita, hinnat ollen jopa jopa usieden miljoonien luokkaa. Kilpailevat hevoset ovat myös yleensä todella nuoria; yleensä noin kolmivuotiaita. Laukkahevosen ura on myös erittäin fyysisesti rasittava, joten hevoset jäävät eläkkeellekin usein nuorina.

Suomessa tällä hetkellä laukkakisoja ei juurikaan järjestetäjä, mutta harrastemuotoista toimintaa löytyy jonkun verran. Lähimmät suuremmat laukkakilpailut löytyvät kuitenkin naapurimaistamme Ruotsista ja Venäjältä. Kuitenkin suurimmat kilpailut järjestetään Isossa-Britanniassa ja Yhdyisvalloissa; tunnetuimpina varmaankin Iso-Britannian Aintreen laukkaradalla järjestettävä Grand National -kilpailu, ja Yhdysvaltojen Kentucky Derby, joka nimensä mukaan järjestetään Kentuckyn osavaltiossa.

Back to Top
envy-blog