Elitloppet, naapurinmaamme maailmankuulu ravikilpailu

Suomen aktiivisesta ravikulttuurista huolimatta maassamme ei järjestetä kansainvälisesti kovinkaan suurta huomiota saaneita ravikilpailuja, vaikka raviohjastammme ovatkin tunnettuja maailmalla. Sen sijaan naapurimaassamme Ruotsissa järjestetään suuri vuosittainen ravikilpailu, joka on noussut yhdeksi maailman suosituimmista ja arvostetuista ravikilpailuista. Tämä ravikilpailu on nimeltään Elitloppet, ja se järjestetään vuotuisesti toukokuun viimeisenä sunnuntaina Solvallan raviradalla Tuhkolman Bällsta -nimisessä kaupunginosassa. Jopa eri urheilulajien joukossa Elitloppet on yksi suurimmista vuosittain järjestettävistä urheilutapahtumista Ruotsissa. Kisaviikonlopun aikana kävijämäärä paikalla on noin 50 000, ja kilpailun pääpalkinto osallistujille on kolmen miljoonan Ruotsin kruunun luokkaa.

Elitloppet toimii kutsu-periateella, ja ennen varsinaista finalistien valintaa karsintaeriä hevosille on kaksi. Karsintalähtöön osallistuu kerrallaan kahdeksan hevosta, joista molemmista neljä parhaiten sijoittunutta pääsee osallistumaan saman päivän aikana ajettavaan finaaliin. Kuitenkin vuodesta 2018 lähtien, Elitloppet teki sääntöuudistuksen, ja kisaan osallistuvien hevosten määrä on tuplattu 16 hevoseen.

Kisassa ajettava matka radalla on tarkalleen 1609 metriä, joka vastaa Amerikan standardi-rataa, joka on mailin pituinen. Suomessa raviradan vakituinen pituus on lyhyempi, vain 1000 metriä. Elitloppetiin osallistuvien hevosten sallitu ikähaarukka on myös suhteellisen laaja, sillä kilpailu hyväksyy osallistujiksi iän puolesta hevoset nelivuotiaista kaksitoistavuotiaiksi asti.

Elitloppetiin on osallistunut useita suomalaisohjastajia ja -hevosia, jotka ovat päässeet myös finaaliin asti. Ensimmäinen aikoinaan kisoihin osallistunut suomalaishevonen oli R.A.C, ja hevonen osallistui kilpailuihin jo vuonna 1976, mutta ei onnistunut pääsemään finaaliin. Ensimmäinen finaaliin päässyt suomalainen hevonen oli Charme Asserdal, joka pääsi loppukilpailuun kaksi vuotta R.A.C:n osallistumisen jälkeen, vuonna 1978. Kuitenkin sijoittumisessa suomalaishevoset eivät ole pärjänneet kovin hyvin kärkipaikkojen kanssa, vaan voitto on useimmiten mennyt joko ruotsalaisille tai ranskalaisille hevosille, joukossa ollen kuitenkin muitakin maita.

Elitloppet on suomalaiskatsojien joukossa myös erittäin suosittu, ja useat suomalaiset tekevät matkan Tukholmaan mennäkseen katsomaan kilpailuita. Viimevuosina jopa suomalaiset matkatoimistovat ovat alkaneet järjestää Elitloppet -risteilyjä ja teemamatkoja, joissa matkapakettiin sisältyyn kuljetuksen ja hotellien lisäksi liput katsomaan ravikilpailua. Pelkät liput Elitloppet -ravikilpailuun maksavat päivästä riippuen noin 20-40 euroa.

Back to Top
envy-blog