Ratsastus Pohjoismaissa

Ratsastaminen on erityisesti monien tyttöjen ja nuorten naisten suosiossa. Päivän päätteeksi on mukava heittää converse-kengät nurkkaan ja laittaa ratsastussaappaat jalkaan. Ratsastus on leppoisa harrastus, jossa unohtuvat arjen kiireet ja murheet. Pitempään ratsastaneelle syntyy hevoseen tunneside, ja hevosesta tulee tärkeä kaveri, johon voi luottaa: se ei koskaan moiti sinua tai jätä yksin. Niinpä ratsastus toimii esimerkiksi kehitysvammaisille ja masentuneille erinomaisena terapiana.

Ratsastus on hyvin vanha laji, sillä aikana ennen autoja ja junia hevoset olivat tärkein keino kulkea paikasta toiseen. Nykyään ratsastus on luonnollisesti taantunut harrastukseksi, eikä hevosia käytetä kuin ratsupoliisien ja turistien apuna. Vaikka lännenfilmeissä cowboyt tekevät jos jonkinlaisia temppuja ratsailla, on ratsastus nykyään lähes yksinomaan naisten laji.

Ratsastuksen suurin ongelma lienee sen hinta. Ensimmäisenä on hankittava varusteet, jotka ovat sopivankokoiset ja suojaavat vammoilta mahdollisten onnettomuuksien yhteydessä. Kuten Yle kertoo, eräs ratsastaja käytti perusvarusteisiin noin 300 euroa. Kuitenkin varusteiden hinnoissa on valtavia eroja riippuen siitä, mistä ne hankkii. Lisäksi ratsastuskerroista joutuu maksamaan, ellei satu asumaan maalla ja omistamaan omaa hevosta. Yhden ratsastustunnin hinnat ovat tarjouksesta ja paikasta riippuen vähintään 20 euroa. Mikäli on vasta-alkaja ja tarvitsee opetusta, on hinta korkeampi. Ratsastustallit tarvitsevat ympärilleen peltoa, joten usein ne ovat julkisen liikenteen ulottumattomissa. Täten rahaa joutuu varaamaan myös tallille kulkemiseen.

Erityisesti aikaisemmin Ruotsia käytettiin Suomen mallimaana, josta kopioitiin aikanaan muun muassa sotien jälkeen rakennettu sosiaaliturvajärjestelmä. Ratsastuksen saralla Ruotsia voi pitää yhä edelleenkin mallimaana. Siinä missä Suomessa ratsastuksen harrastajia on noin 160 000, on Ruotsissa jopa puoli miljoonaa ratsastajaa. Kuten Helsingin Sanomat kertoo, ovat ratsastustunnit edullisempia, ja laji saa vähemmän julkista tukea. Eräs syy tähän voisi olla Ruotsin onnistuneempi ja vähemmän byrokraattinen maatalouspolitiikka. Ruotsissa tallit ovat voineet käyttää hevosenlantaa lämmityskattilan polttoaineena, kun taas Suomessa se oli kiellettyä aina viime vuosiin saakka. Koska ratsastus on kallis harrastus, voi lajin suurempaa suosiota Ruotsissa selittää myös maan parempi taloudellinen menestys Suomeen verrattuna.

Myös Norjassa ratsastus on suosittu harrastus, vaikkakin lajille tuovat omat haasteensa maan suuret korkeuserot, jotka voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Ratsastusta markkinoidaan maassa erityisesti matkailijoille, ja onkin vaikeaa kuvitella rentouttavampaa tapaa kuluttaa lomaa kuin istahtaa tasaisesti eteenpäin keinahtelevan hevosen selkään ja katsella kauniita vuonomaisemia.

Huvin vuoksi harrastamisen lisäksi voi ratsastusta harrastaa urheilulajina. Hevospoolo on jääkiekon tai jalkapallon kaltainen peli, jossa kaksi joukkuetta pyrkii saamaan pallon toisen joukkueen maaliin. Suomessa tunnetuin hevosurheilulaji on kuitenkin kouluratsastus, joka henkilöityy maassamme Kyra Kyrklundiin. Hän on tehnyt hätkähdyttävän pituisen uran lajin parissa osallistuen muun muassa olympialaisiin vuosina 1980, 1988, 1992, 1996 ja 2008.

Kouluratsastuksen ideana on, että ratsastaja hevosineen suorittaa tietyt liikesarjat mahdollisimman täsmällisesti radalla. Kilpailut käydään tasamaalla, ja suorituksen jälkeen tuomarit antavat kilpailijoille pisteet asteikolla 0-10. Lajin erikoisuus moniin “massalajeihin” verrattuna lienee kilpailijoiden pukeutuminen: esimerkiksi varusteet tulisivat olla siistit ja tietynväriset. Myös hevosen tulee olla edustavassa kunnossa.

Kuten tekstistä kävi ilmi, on ratsastus monipuolinen ja mielenkiintoinen harrastus. Se on helpompaa ja ennen kaikkea halvempaa maalla. Mikä tärkeintä, ratsastus sopii kaikille ja on rentouttavaa tekemistä arkielämän vastapainoksi. Varovaisuutta on kuitenkin syytä noudattaa, koska ratsastuksessa, kuten monessa muussakin lajissa, on mahdollisuus vakavaan loukkaantumiseen. Hyvät varusteet antavat mielenrauhaa ja suojaavat vammoilta.

Back to Top
envy-blog