Pallopelit hevosurheilussa; polocrosse ja poolo

Hevospoolo ja lacrosse ovat monille tuttuja lajeja amerikkalaisten elokuvien kohtauksista jossa yläluokkaiset perheet pelaavat pooloa vapaa-ajallaan, mutta urheiluharrastuksena Suomessa hevosaiheiset pallopelit ovat pienemmässä suosiossa, joten termistökin on helppo sekoittaa.

Hevospoolossa pelataan yleensä neljän hengen joukkueissa, ja pelin tavoitteena on saada lyötyä pallo maaliin hevosen selästä. Hevospoolon voi jakaa kolmeen alalajiin, perinteiseen ulkona ratsastettavaan pooloon, sisäpooloon sisäareenoilla ja talvipooloon. Uusia muotoja harrastaa pooloa kuitenkin kehittyy aika ajoin, esimerkiksi viimeaikoina uuteen suosioon on noussut rantapoolo; hiekkarannoilla pelattava hevospoolon muoto. Päinvastoin kuin monissa hevoslajeissa joissa hevosen suorituskyky on ratsastajaa tärkeämpää, hevospoolossa suoritus painottuu ratsastajan kykyyn ja osaamiseen. Usein pelin aikana yhdellä ratsastajalla onkin jopa kolme vaihtohevosta.

Polocrosse ei tarkoita hevospooloa, vaikka väärinkäsitys onkin yleinen. Polocrosse on oma lajinsa, joka on tosin kehittynyt hevospoolosta ja lacrossesta, eli haavipallosta. Hevospoolossa käytettävän mailan sijaan polocrossea pelataan käyttämättä haaveja. Pelin ideana joukkueen on tarkoitus saada kuljetettua ja heitettyä kumipallo pitkävartisella haavilla vastakkaisen joukkueen maalitolppien väliin ratsain. Polocrossea pelataan perinteisesti ulkokentällä, mutta Suomessa sääolosuhteiden vuoksi joudutaan toisinaan pelaamaan maneesissa.

Suomessa kyseisten pallopelein pelaajakunta ja ja harrastastus on vähäistä, ja itseasiassa urheilutoimintaa hevospoolon kannalta ei ole nykyisin lainkaan, mutta polocrossea pelaavia talleja löytyy muutama. Kotimaista kilpailutoimintaa polocrossessa ei järjestetä, mutta suomalaiset tiimit ovat osallistuneet kansainvälisiin kilpailuihin ulkomailla.

Back to Top
envy-blog